Wednesday, 26 February 2014

CHOC MOIST PUNYA CERITA

Hai...

Sebenarnya dah lama nak tanya korang tentang kek coklat moist ni. Rasanya dalam banyak2 kek, kek ni lah yang paling senang nak buat dan yang paling disukai ramai. Tapi dalam banyak2 kek yang aku buat, kek ni la yang selalunya failed. Dah google macam2 resepi, tapi hasilnya tak seperti kek orang lain. Hurm...kadang2 dah frust nak buat, tapi setakat hari ni masih lagi cuba dan mencuba. Haha...jangan gelakkan!!!

Tengok orang lain buat, struktur kek sangat cantik....gebu...lembut. Tapi kenapa bila aku buat, strukturnya jadi padat dan kadang2 tak jadi kek pun, dah jadi macam kuih pulak..Dah cuba resepi yang kena masakkan dulu koko, dah cuba resepi yang guna air sejuk dari peti ais, dah guna versi bakar dan versi kukus, tapi failed jugak.

Kalau korang expert buat kek ni....boleh share dgn kita...Bolehkan .....

Ni coklat cup cake yang buat malam tadi....rupa ok la....tapi struktur tak cantik langsung.....


                                                                     Coklat muffin




Ni pulak aku buat time majlis makan-makan kat opis....Hasilnya aku bagi 1 setengah bintang jer..huhu...


Kek coklat versi bakar


Tak sempat nak snap gambar kek yang telah dipotong.....Dah masuk mulut dah. Dua2 kek ni aku guna versi bakar. Tapi yang atas tu basah sikit dan kek yang bawah ni kering pulak....Tak tau mana silapnya.....

Hurm....merajuk dah nak buat kek ni....

Babai la.....





2 comments:

  1. Jgn la putus asa sis..sy pn bru bljar2 buat kek juga,kdang ada gak time xjd kek..tp slma sy buat jual kek coklat moist tu,alhmdulillah mnjadi..stahu sy,klau nk elakkn kek jd mendap,jgn kalau trlalu kuat smasa cmpur adunan..hanya skdar bg sbati ja..lg 1,sis boleh tambahkn ssudu kcil overlate bersama telur yg dpkul tu..insyaallah hasilnya gebu..tp sy lbih suka kukus je kek coklat ni..moist sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq mama rissa sbb sudi kongsi tips. Next time boleh try. Harap2 pas ni akan menjadi.

      Delete