Wednesday 20 November 2013

Japanese cotton cheesecake

Hai semua...

Bagi penggemar cheese cake, kali ini saya kongsi satu resepi cheese cake yang sangat-sangat sedap dan mudah disediakan. Teksturnya yang gebu, halus dan lembut membuatkan bila makan sepotong nak tambah berpotong-potong lagi. Tak percaya? Haha....try resepi ni dulu dan anda pasti akan akan merindui kesedapan dan kelazatannya.

Japanese Cotton Cheesecake



 Jom tengok apa resepinya :



Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 camb jus lemon
1/4 camt garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 camt jus lemon

Cara-caranya;
1. Cairkan cream cheese, butter & susu dengan teknik double boiler.
2. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi.
3. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus
lemon ke dalam adunan cream cheese & gaul hingga sebati.
4. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama krim tartar, sampai
berbuih-buih (foamy).
5. Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
6. Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah
gebu tu & kacau sampai sebati.
7. Sediakan tin/bekas kek yang bulat berukuran 8 inci, yang digriskan
bawahnya & tepi tu salut dengan kertas baking.
8. Tuang adunan kek dalam tin kek. Bakar kek dalam kira-kira sejam,
dengan cara au bain-marie (waterbath), pd 160°C

 Hah...senangkan. Ni lah hasil kek yang dah saya buat.





 Saya letakkan sedikit perisa strawberry di tengah adunan kek. Tapi rasanya kalau tak letak perisa  strawberry tu lagi sedap kot...original punya yg terbaik..

Ataupun boleh letak strawberry atau blueberry filing kat atas kek tu,,,perghh..sedap weh...






Selamat mencuba semua yer...

No comments:

Post a Comment