Salam Ramadhan semua.....
Dah lama tak jengok blog ni semenjak bulan puasa rasanya...Balik kerja pukul 5 petang, rushing balik rumah sebab nak masak untuk berbuka. Sehingga hari ke 10 kita berpuasa, masih belum pecahkan rekod membeli lauk pauk di bazar ramadan. Berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya, setiap petang lepas habis bekerja, saya akan singgah di bazar ramadan dan beli juadah berbuka dari lauk-pauk hinggalah air yang berjenis2 dan bermacam-macam colour.
Saya rasa masak sendiri lebih puas hati. Disamping menambah pahala dibulan yang mulia ini, ianya mengeratkan juga perhubungan diantara suami isteri apabila bersama-sama turun ke dapur menyediakan juadah berbuka.
Diantara juadah pencuci mulut yang telah dibuat adalah muffin.Senang dan cepat disediakan.
Muffin pisang
Ni resepinya. Mudah dan ringkas.
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
3 biji telur
3 biji pisang
1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara membuatnya:
Campurkan tepung naik sendiri dengan soda bikarbonat. Gaul rata
Lenyekkan pisang tadi
Pukul 3 biji telur bagi kembang sedikit
Masukkan gula dalam lenyekan pisang tadi gaul rata
Masukkan minyak dalam adunan tepung dan gaul.
Masukkan telur yang telah dipukul dan gaul lagi.
Masukkan pisang dan gula yang telah digaul rata.
Biarkan beberapa minit.
Panaskan oven
Masukkan adunan dalam muffin cup.
Masukkan dalam oven kira2 20 minit.
Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek itu tidak melekat pada lidi dan masak elok.
SELAMAT MENCUBA YER..2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
3 biji telur
3 biji pisang
1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara membuatnya:
Campurkan tepung naik sendiri dengan soda bikarbonat. Gaul rata
Lenyekkan pisang tadi
Pukul 3 biji telur bagi kembang sedikit
Masukkan gula dalam lenyekan pisang tadi gaul rata
Masukkan minyak dalam adunan tepung dan gaul.
Masukkan telur yang telah dipukul dan gaul lagi.
Masukkan pisang dan gula yang telah digaul rata.
Biarkan beberapa minit.
Panaskan oven
Masukkan adunan dalam muffin cup.
Masukkan dalam oven kira2 20 minit.
Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek itu tidak melekat pada lidi dan masak elok.
No comments:
Post a Comment