Thursday, 18 July 2013

MUFFIN CHOCOLATE

RESEPINYA :-


BAHAN A :

1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair Ideal
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak jagung

BAHAN B ( DIAYAK ):
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

BAHAN C :
4 biji telur - dipukul sehingga kembang
BAHAN TOPPING :
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar mentega

CARA MENYEDIAKAN :
1. Panaskan periuk pengukus dulu….
2. Masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk dan panaskan dengan api yang perlahan (JANGAN SAMPAI MENDIDIH )….
3. Setelah bahan A sebati,masukkan bahan B serta bahan C dan gaulkan sebati.
4. Kemudian masukkan dalam loyang dan kukuskan selama 45 minit (kek) dan 20 minit untuk muffin.
UNTUK MEMBUAT TOPPING :
1. Campurkan kesemua bahan topping dan cairkan dengan kaedah double boiler.
2. Tuangkan ke atas kek/muffin anda..dan taburkan manik/ape2 hiasan untuk mencantikkan lagi kek anda!!








No comments:

Post a Comment